Over ons

Over ons

Mijn naam is Nancy van Rattingen-Schenkhuizen, ik ben getrouwd met Marco en sinds 2004 fok ik Shiba’s in het zuiden van Nederland onder de kennel naam Foxy Bee – Home of the Shiba. In 2001 kreeg ik, na heel lang wachten, mijn eerste Shiba. Het was een sesam reutje en zijn naam was Brandon. Met Valentijn het jaar erop kwam er een rood teefje bij, BonBon. Beiden hebben een hoge leeftijd bereikt, Bonbon overleed in 2018 en Brandon in 2019 op 17,5 jarige leeftijd. Zij stonden aan de basis van onze kennel en zullen nooit vergeten worden.

Onze Shiba’s leven allen bij ons in huis, zij zijn onze kameraden, onze bron van ergernis en disputen, maar met name onze grote liefde! Onze Shiba’s zijn rood (rood/sesam soms) omdat ik persoonlijk vind dat bij deze kleur het ‘vos-achtige’ het sterkst naar voren komt (ik houd daar nu eenmaal van, vandaar ook mijn kennel naam!). In al die tijd heb ik één keer een nestje met crème kleurige reutjes gehad, schattige ijsbeertjes. Dat kan gebeuren als allebei de ouderdieren drager zijn van crème.


Helaas wordt deze kleur niet erkend door de FCI en mag je er dus niet mee showen, maar dat doet niets af aan hun gezondheid. Het zijn gewoon ook Shiba’s die alleen een andere kleur jas aan hebben!

De hobby begon gewoon als hondeneigenaar, maar momenteel doe ik volop mee aan shows in binnen- en buitenland en fok ik op bescheiden schaal volgens de regels van de Raad van Beheer en de rasvereniging. Dat houdt in dat alle ouderdieren getest zijn op HD, Patella Luxatie en erfelijke oogafwijkingen, inclusief gonioscopie.

Mijn doel is om ras typische, karaktervolle en tevens sociale honden te fokken, waarbij ik bij elke dekking weloverwogen keuzes maak in de combinatie van de ouderdieren. Ik kijk welke reu het meest geschikt is voor ons teefje, om zo steeds weer te zien hoe we haar mindere punten kunnen verbeteren voor de volgende generatie. In al die jaren is het dan ook pas één keer voorgekomen dat ik een combinatie heb herhaald omdat 1] heel tevreden was over de uitkomst van de eerste keer en 2] toch altijd weer benieuwd ben naar wat een nieuwe combinatie het ras kan brengen. Ook importeren we regelmatig honden uit het buitenland om nieuwe combinaties te kunnen maken. Inmiddels hebben we al twee honden uit Engeland, twee uit de Verenigde Staten, één uit Noorwegen, één uit Japan, één uit Spanje en onlangs nog één uit Rusland.

Het showen van de honden is pas in 2005 begonnen, omdat toen een fokker, waar ik graag een hond van wilde kopen, mij daartoe verplichtte, min of meer. De gedachte erachter was, dat ik mijn honden moest onderwerpen aan een onafhankelijke keuring, hoe wilde ik anders weten of ik met het fokken wel op het goede spoor zat? Sinds die tijd ga ik volop naar shows, omdat ik het belangrijk vind mijn honden te tonen. Bijkomend is het een sociale happening, wat onderdeel is geworden van mijn leven en het heeft mij vele vriendschappen voor het leven opgeleverd.