Opvoeding

Een Shiba heeft baat bij een consequente en rechtvaardige opvoeding. Het is heel belangrijk dat ze weten wie de baas is en dat zijn ze niet zelf! Natuurlijk geldt dit min of meer voor elke hond, maar bij een Shiba geldt het nog extra, omdat ze het niet zullen nalaten af en toe nog hun geluk te beproeven en een gooi naar het leiderschap te doen

En dat uitgerekend op het moment dat je denkt dat je klaar bent met de opvoeding, dus bij een jaar of twee. Daarbij zijn het hele slimme honden, uitgekookt bijna, want ze hebben onmiddellijk in de gaten als ‘de leiding’ (de baasjes) het niet met elkaar eens is voor wat betreft de opvoeding. Ze zullen je dan bespelen om te krijgen wat ze willen, maar dat is niet per definitie wat ze gelukkig maakt. Kijk, ze zijn onafhankelijk van aard en zullen nooit slaafs worden, dus daar moet je van houden en ook respecteren, anders heb je het verkeerde ras uitgekozen.

Maar je moet uitkijken voor het drama queen gedrag op het moment dat je bijvoorbeeld aan hun poten zit (omdat je de nagels moet knippen of omdat er iets inzit wat er niet thuis hoort).

Ze moeten kunnen accepteren dat je eraan zit, want jij bent de alfa, de roedelleider. Als het er echt op aan komt, moeten ze naar je kunnen luisteren. Er valt natuurlijk nog veel meer over de opvoeding te vertellen, maar er zijn inmiddels een aantal goede boeken op de markt dat je daarvoor kunt raadplegen. Mijn advies is dan ook om vóór aanschaf van een Shiba, of dat nu een puppy of al volwassen hond is, je goed in te lezen in het ras, zodat je ook echt weet waar je aan begint, in plaats van te vallen voor het geweldige uiterlijk van een Shiba. Want als je niet bereid bent om soms goed op te treden tegen je hond, dan kun je wellicht beter voor een ander ras kiezen.