Over de Shiba

1 ) Oorsprong! De Shiba is de kleinste en één van de oudste van de 6 inheemse spitshondenrassen van Japan en behoort tot hun Nationale erfgoed. Bij de FCI zijn ze onderdeel van rasgroep V: Keeshonden en Oertypen. Volgens een artikel van de National Geographic uit 2012 staat de Shiba qua afstamming nog het dichtst bij de wolf van alle hondenrassen.

2 ) Omheinen! De Shiba is een vogel jager en kan uit stand 1.80 m. hoog springen. Zorg er daarom voor dat het gedeelte van de tuin waarin de hond vrij mag rondlopen hermetisch is afgesloten en omringd door een afscheiding van minstens 2 meter hoog. Shiba’s zijn gravers, klimmers en ware Houdini’s.

3 ) Kleuren! De door de FCI officieel erkende kleuren van een Shiba zijn: rood, sesam en black en tan. Crème komt ook voor, dit is echter een niet erkende kleur bij de FCI. Maar het is maar een kleur en doet verder niets af aan de gezondheid van de hond (mits verantwoord gefokt). Het crème vererft recessief, dus beide ouders moeten het al bij zich dragen wil het in een nestje naar voren komen.

 

4 ) Spelen! Bij de Shiba is het al gauw van: wat van mij is, is van mij en wat van jou is, is eigenlijk ook van mij!  Je zult sterk in je schoenen moeten staan om je Shiba duidelijk te maken dat jouw spullen echt wel van jou zijn en dat ze er niet noodzakelijkerwijs zijn om kapot gemaakt te worden. Socialisatie en training is essentieel om die ‘middel-vinger-houding’ van je Shiba te temperen.

5 ) Kinderen! Natuurlijk kunnen Shiba’s goed met kinderen, mits de kinderen goed met de Shiba omgaan en de Shiba goed gesocialiseerd is. Shiba’s zijn geen speeltjes en tolereren het niet om als zodanig behandeld te worden. Als ze vingers in hun ogen krijgen of er wordt aan hun staart getrokken, zullen ze ‘snappen’ of bijten. En terecht!

6 ) Loslopen! Veel mensen vragen of ze hun Shiba los kunnen laten lopen. Nu zeg ik nooit ‘nooit’, maar eenvoudig is het niet. Het blijven jagers en als ze iets in hun neus krijgen, zullen ze erachter aan gaan, jou vertwijfeld op het bospad achterlatend. Ik ben ervan overtuigd dat ze wel weer naar je terug zullen keren, het is alleen de vraag ‘wanneer’? En aangezien ik geen zin heb om 3 uur te zitten wachten totdat het hun blieft om eens terug te komen, wandel ik altijd met mijn honden aangelijnd.

Borstelen! Nee, je hoeft niet elke dag hun vacht te borstelen. In feite, moet je de vacht met rust laten als ze goed in vacht staan. Borstelen stimuleert de rui immers alleen maar. Maar zijn ze in de rui, dan kun je ze plukken, borstelen (met een harkje met fijne metalen pennetjes of een kam geschikt voor een dubbele vacht) of het liefst een keer wassen en goed uitblazen, dan ben je in 1x van een hoop loszittend haar af.

8 ) Beweging! Ja natuurlijk, een Shiba is dol op wandelen, rennen, springen en doen. Maar je zult versteld staan hoe lui ze ook kunnen zijn. Volwassen Shiba’s zijn uitermate geschikt om mee te nemen op lange wandelingen in de bossen, bergen, waar je ook maar bent. Maar heb je een dagje geen tijd om urenlang te wandelen, dan kunnen ze het ook een keer af met even naar het grasveldje en terug. Ze passen zich wat dat betreft aan jouw levenstempo aan.